Featured Posts

marți, 16 noiembrie 2010

Cateva lucruri despre Cloud computing



 In primul rand ce este cloud computing ?
Cloud computing, pronunțat aproximativ 'claud căm'piu.tin, este o expresie engleză cu traducerea „calcul în nor” și semnificația „calcul în Internet”, care reprezintă un concept modern în domeniul computerelor și informaticii. Încă nu există un termen român încetățenit corespunzător.
Expresia se trage de la o reprezentare grafică simbolică a Internetului des întâlnită în formă de nor („the cloud”), folosită atunci când detaliile tehnice ale Internetului pot fi ignorate, ca în imaginea din dreapta.[1][2] Conceptul și termenul englez au apărut în practică prin anii 2006-2007. (wikipedia)


Bun acum ca am aflat ce este cloud-ul, care este toata faza ? 
Pai este foarte simplu, scopul acestei noi tehnologii (practic viitorul PC-urlior) este migrarea de pe calculatorul personal pe serverele corporatilor. Asta inseamna ca practic din calculatorul tau personal (cel de pe care citesti acest articol) va mai ramane decat o placa de baza o placa de retea si monitorul, restul se vor gasi pe servere, cei mai optimisti povestesc (si viseaza) de procesarea datelor video pe servere, despre procesarea informatilor pe servere si servirea pre-compilata (adica un procesor de 1gz ar cam fii suficent ca sa faci aproape orice), dar asta este un viitor destul de indeparat. Ideea e ca acum la usa se afla primul pas al migrarii spre "Cloud". Mutarea datelor si fisierelor de pe hard diskurile personale pe servere de pe internet ( deja exista companii care ofera astfel de servicii ex: dropbox), alte servicii au luat o alta forma vizand doar anumite tipuri de fisiere, un bun exemplu, poate si cel mai indemana, este Google Docs, pe care poti sa stochezi o gama larga de documente, de asemenea si Microsoft-ul a lasanat o varianta de Office pe cloud si posibilitatea de a stoca documentele pe serverele serviciului lor "skydrive". Alte exemple ar mai fii Picasa si Flickr pentru poze, Youtube si Vimeo pentru filme, Evernote pentru notite (Acesta il folosesc si eu si pot spune ca am cam devenit dependent de el, in viitor voi posta si un articol doar despre el, pentru ca merita :) ), si multe alte servicii.

Momentan sistemele de operare actuale fac destul de greoaie tranzitia spre cloud, dar lucrurile incep sa se schimbe, urmeaza sa apara cat de curand "Chrome OS", care va fii un pas mare in aceasta directie, acest sistem de operare care se mandreste prin viteza, defapt este unul destul de primitiv si de asemenea foarte restrictiv. Restrictiv ? Da, deoarece pe el nu o sa ai posibilitatea sa instalezi programe, o sa poti sa folosesti doar deja binecunoscutele "web apps", care la ora actuala, sunt foarte departe de a inlocui aplicatile locale, dar pentru userii fara pretentii poate se vor dovedi suficiente.

Prezentare Chrome OS :

Cu siguranta, nici Microsoft nu se lasa mai prejos, acestia lansand noua tehnologie Azure, care momentan este in stadiu de dezvoltare, dar sunt sigur ca  viitorul sistem de operare sub sigla "Windows" va fii orientat mai mult spre "Cloud" decat local.

Cloud Computing, the good, the bad and the ugly ...

Acum cateva concluzii despre toata treaba asta.

the good : pai, partea buna este ca odata ce ai incarcat toate datele/ fisierele , aplicatiile si tot ce mai folosesti tu pe cloud, poti acesa totul de oriunde, de pe orice calculator.

the bad : Eh, asta este partea la care vroiam sa ajung, in caz ca nu te-ai intrebat pana acum "ce au marile corporatii de castigat din treaba asta ?", acum ar cam fii momentul sa te intrebi. Voi da doar doua exeple destul de simple si clare, dar fiti siguri ca exista mult mai multe. In primul rand, momentan aceste servicii sunt gratuite, dar in timp ceea ce este gratuit va fii foarte limitat, iar noile functii si imbunatatiri vor fii contra cost, de asemenea spatiului de stocare destinat fiecarui user va fii de asemenea contra cost. Si al doilea exemplu, care din pacate este mult mai sinistru, odata ce datele tale sunt la ei pe server, ei au acces la ele, vor putea intocmi statistici pe baza unor algoritmi complexi si practic, odata cu urcarea datelor pe servere fisirele tale private, nu mai sunt atat de confidentiale.

the ugly: Partea cu adevarat urata este modul in care acesta noua tehnologie se promovează, acentul fiind pus pe beneficii, pe socializare, viteza, dar daca ai sta de vorba cu un consultant de securitate pe domeniu informatic, acesta ti-ar spune ca asta este cel mai cumplit cosmar al sau (dar despre asta intr-un viitor post ). Si acum ca tot vorbim despre securitate, cu viitoarele web-os-uri pentru a te conecta la internet, vei avea nevoie de un user si o parola, ceea ce inseamna ca nu vei mai fii indentificat dupa adresa IP ci dupa acel user, asa ca la revedere torente si continut ilegal, dar pe langa asta vei putea fii tras la raspundere si pentru orice comentariu pe cine stie ce forum sau alta actiune a ta pe internet (download/ upload etc.), pentru ca notiunea de anonim pe internet va fii de domeniul trecutului. Practic "Userul" tau va fii un fel de act de indentitate pe internet care il vei prezenta peste tot.

Pe final o sa va las sa va delectati cu un infographic privind cateva date si statistic despre "cloud computing" la ora actuala ... 


Tot ce am scris in acest post, este parerea mea personala, daca ai ceva de adaugat, completat, contrazis nu ezita sa lasi un comentariu...

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 Comentarii: on "Cateva lucruri despre Cloud computing"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...